ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ”
«Παγώνει» προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς χτες κοινοποιήθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πράξη του αρμόδιου τριμελούς κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κωλύεται προσωρινά η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι θ’ ασκήσει αίτηση ανάκλησης κατά της εν λόγω πράξης, εντός της νόμιμης προθεσμίας.
Πρόκειται για 28 ακίνητα-φιλέτα με συνολική επιφάνεια 382.000 τ.μ. Στις λίστες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κτίρια: Αρχηγείων Αστυνομίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, υπουργείων Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Δικαιοσύνης, της ΕΛΣΤΑΤ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, της Γενικής Γραμματείας Τύπου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, 10 κτίρια ΔΟΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας κ.ά.
Οι «επενδυτές», που θα τα παραλάβουν, θα τα ενοικιάζουν στη συνέχεια στο Δημόσιο για χρονικό διάστημα 20 – 25 ετών, αποκομίζοντας τεράστια ποσά κι αποδόσεις σε σχέση με τα κεφάλαια που θα καταβάλουν για την απόκτησή τους. Τα ποσά που θα εισπράξουν οι “επενδυτές” θα είναι τουλάχιστον 600 εκ ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα προαίρεσης και θα είναι μεν πρώτο στον κατάλογο των πιθανών αγοραστών για να αποκτήσει πάλι τα ακίνητα, αλλά με την τότε αγοραία τιμή τους!
Υπενθυμίζουμε ότι νικήτριες του διαγωνισμού για τα 28 κτίρια είχαν αναδειχτεί η «Εθνική Πανγαία» (πλειοδότησε για τη μία ομάδα 14 κτιρίων, με αντίτιμο 115,5 εκατ. ευρώ) και η «Eurobank Properties»(πλειοδότησε για την άλλη ομάδα, με 145,81 εκατ. ευρώ).
Στην ουσία πρόκειται για “δώρο-προίκα” στις δύο θυγατρικές που μετά την ανακοίνωση ότι αναδείχθηκαν πλειοδότες στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ βγήκαν στην αγορά προς άγρα επενδυτών!
Να σημειώσουμε ότι στελέχη της “Ανοιχτής Πόλης”, της παράταξης που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διερευνηθουν τα οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο αλλά και οι διαδικασίες ανάθεσης.
ΕΞΩΔΙΚΟ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ “ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανή και επιβλαβή για την εθνική οικονομία χαρακτηρίζουν την παραχώρηση 28 ακινήτων-«φιλέτων» από το ΤΑΙΠΕΔ προς τις εταιρείες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ πέντε μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε εξώδικο που απέστειλαν προς το Ταμείο και τις δύο εταιρείες.
Πρόκειται, αναφέρουν, για θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, οι οποίες εξαγόρασαν τα 28 κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου αντί 261 εκατ. ευρώ, προκειμένου, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, να τα επανεκμισθώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ομως, ώς σήμερα το Δημόσιο δεν πλήρωνε ενοίκιο για τα εν λόγω ακίνητα, ενώ τώρα καλείται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ συνολικά!
Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης (Ελένη Πορτάλιου, επικεφαλής του συνδυασμού, Λήδα Καζαντζάκη, Τόνια Κατερίνη, Κωνσταντίνα Βαΐου, Μαρία Καραμεσίνη) χαρακτηρίζουν τη συναλλαγή «σκανδαλώδη και επισείουσα ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες», καθώς, εκτός των άλλων, θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank ορίζουν τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων που αγοράζουν άλλες θυγατρικές τους!
Δηλαδή, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. ορίστηκαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων, δύο θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank ταυτόχρονα είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα!
ΤΖΑΜΠΑ
Ειδικότερα, όπως περιγράφουν, στις 11 Μαρτίου 2013, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ και την εκμίσθωσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο (σε δύο ξεχωριστά χαρτοφυλάκια 14 ακινήτων έκαστο).
Οπως ανέφερε η προκήρυξη του διαγωνισμού, σε ειδικό κεφάλαιο για τους συμβούλους, το ΤΑΙΠΕΔ διόρισε την Alpha Bank Α.Ε., τη Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε., την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., για να ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι σχετικά με τη διαδικασία απόκτησης. Μάλιστα, η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. ορίστηκε «εκπρόσωπος των χρηματοοικονομικών συμβούλων».
Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, στις 19 Απριλίου 2013, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση εννέα προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων.
Παρ’ όλα αυτά, στις 11 Οκτωβρίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίουανακοίνωσε πως μόνο τρεις εταιρείες, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και ηκυπριακών συμφερόντων Dolphin Capital Reit LTD, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Στις 18 Οκτωβρίου, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τους δύο μειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια. Για το πρώτο, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ για το δεύτερο, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.
Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Οπως αναφέρεται στο εξώδικο, η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται 240 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 900.000.000 ―, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την καταγγελία, οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ και η προκήρυξη του διαγωνισμού υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων, καθώς παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους τους.
Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης εξηγούν ότι από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000 ―, ποσό το οποίο 10 ημέρες από την είσπραξή του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους δανειστές, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το Ελληνικό Δημόσιο όμως θα καταβάλλει για 20 χρόνια περίπου 30.000.000 ― το χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις που ορίζει ο ευρωπαϊκός δείκτης καταναλωτή και σήμερα διαμορφώνεται στο 2%.
Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν, το ετήσιο κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτηρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη «βαριά συντήρηση».
Επιπλέον, μετά το τέλος της μίσθωσης, το Δημόσιο έχει «δικαίωμα προαίρεσης» και είναι πρώτο στον κατάλογο των πιθανών αγοραστών για να αποκτήσει πάλι τα ακίνητα, αλλά με την τότε αγοραία τιμή τους!
Οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος βαριάς συντήρησης των κτηρίων, ενώ αναφέρεται ότι το 15% των κτηρίων είναι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνο για το συγκρότημα «Κεράνης» των σχεδόν 50.000 τ.μ.
ΚΑΝΕΝΑ ΕΣΟΔΟ
Επίσης, από τη μεταβίβαση των ακινήτων το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από φόρους, δασμούς κ.λπ., λόγω της σχετικής νομοθεσίας για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και διότι οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ δεν πληρώνουν ΦΑΠ, χαράτσια και φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι άλλες εταιρείες ακινήτων.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, νομοθετήθηκαν «φωτογραφικές διατάξεις» που αφορούν τη λειτουργία των ΑΕΕΠΕΔ (Εταιρείες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή των προσφορών για τα 28 ακίνητα στις 11 Μαρτίου του 2013.
Κερδισμένες είναι λοιπόν μόνον οι δύο θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank, γιατί η αγοραπωλησία γίνεται με χρήματα που δόθηκαν στις μητρικές τράπεζες από το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον, σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει γονατίσει, οι δύο θυγατρικές θα έχουν 28 ακίνητα με σίγουρο εκμισθωτή το Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια, καταλήγουν οι καταγγέλλουσες.
Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία, όπως ισχυρίζονται, υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων, καθώς παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτηρίων, επικαλούνται τη σχετική ανακοίνωση της πλειοδότριας Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, που αναφέρει ότι απέκτησε χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ των οποίων η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται περίπου σε 189.000 τ.μ., εκ των οποίων περίπου τα 136.000 τ.μ. αντιστοιχούν στην ανωδομή και περίπου τα 53.000 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Και αυτό τη στιγμή που η προκήρυξη αναφέρεται μόνο στα 135,744 τ.μ. της ανωδομής…
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Τέσσερις ουσιαστικές και καθοριστικές πλημμέλειες οδήγησαν το Ζ’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μπλοκάρει προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι 261,31 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα ήρθαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης (9/1), το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλόκαρε την υπογραφή της σύμβασης για τις εξής τέσσερεις πλημμέλειες:
– Η πρώτη πλημμέλεια είναι ότι παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της αμεροληψίας, σε όλα τα στάδια της ελεγχόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Και αυτό, γιατί μετείχαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ οι εταιρείες NBG Securities SA και Eurobank Equities Investment Firm A.E.Δηλαδή, θυγατρικές εταιρείες και απολύτως ελεγχόμενες από τους ομίλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Eurobank Ergasias, οι οποίες όφειλαν να απέχουν από τη διαδικασία, καθόσον τελούσαν σε ιδιαίτερες σχέσεις με εταιρείες που μετείχαν στο διαγωνισμό.
– Η δεύτερη πλημμέλεια είναι ότι η γνωμοδότηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και η απόφαση τουΔιοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιοποίησης, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες, ως προς το αν η επίμαχη συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο.
– Η τρίτη πλημμέλεια είναι ότι ο όρος 11 του συμβολαίου μίσθωσης προβλέπει παράνομα την επιβολή μειωμένου τόκου σε περίπτωση καθυστέρησης του μισθώματος. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι σε περίπτωση μη καταβολής του μισθώματος την ημερομηνία που προβλέπεται η καταβολή του, ο μισθωτής θα βαρύνεται με τόκο επί του ποσού αυτού, υπολογιζόμενο βάσει του επιτοκίου υπερημερίας.
Όμως, θα έπρεπε να προβλέπεται -όπως αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο– ότι ο τόκος θα υπολογίζεται σύμφωνα με τον «Κώδικα των νόμων περί δικών του Δημοσίου», που προβλέπει ότι «ο τόκος κάθε οφειλής του Δημοσίου ορίζεται σε ποσοστό 6% ετησίως, σε αντίθεση με τα ισχύοντα για τους ιδιώτες οφειλέτες».
– Η τέταρτη πλημμέλεια είναι ότι ο όρος 6.2 του συμβολαίου μίσθωσης εμπεριέχει «δέσμευση του μελλοντικού νομοθέτη και ευθεία καταστρατήγηση της βούλησής του», ως προς το ζήτημα της αναγκαστικής μείωσης των μισθωμάτων λόγω έκτακτων συνθηκών, αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.