Print Friendly, PDF & Email

Ερωτηματολόγια:

Προς το παρόν δε συμπληρώνονται

Όπως προκύπτει από την επισκόπηση της τρέχουσας ειδησεογραφίας, σταματά, μέχρι νεοτέρας απόφασης, η διαδικασία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων βάσει των οποίων οι 206.000 υπάλληλοι των υπουργείων θα περιέγραφαν αναλυτικά τη φύση και το σκοπό της εργασίας τους, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται γι’ αυτήν.

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου σχεδιασμού περιγραμμάτων θέσεων εργασίας είναι τελικά πολύ περισσότερο χρονοβόρες απ’ ότι είχε υπολογίσει το Υπουργείο. Γι’ αυτό, ο εντοπισμός του «πλεονάζοντος» προσωπικού προβλέπεται να γίνει με τη βοήθεια των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, μέσω των οποίων θα καταγραφούν οι νέες θέσεις κάθε δομής.

Συγκεκριμένα, βάσει των καταργήσεων θέσεων σε συγκεκριμένους κλάδους και τμήματα, θα προκύψουν πλεονάζοντες υπάλληλοι. Εκείνοι που διαθέτουν τα χαμηλότερα τυπικά προσόντα θα οδηγούνται (σύμφωνα και με τα ισχύοντα στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα) σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα, ελπίζοντας σε επαναπορρόφηση σε άλλη θέση εντός ενός έτους. «Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα, ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση κατάργησης θέσεων ύστερα από συγχώνευση κλάδων ή υπηρεσιών», αναφέρεται συγκεκριμένα στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Επιπροσθέτως, είναι πλούσια η ειδησεογραφία και σχετικά με τη λήψη πολιτικής απόφασης για κατάρτιση νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο θα περιλαμβάνει οριζόντια κριτήρια βάσει των οποίων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων, όπως αυτό θα προκύψει από την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο θα αποτυπώνονται τα τυπικά προσόντα (εκπαίδευση, διπλώματα, πτυχία κ.λπ.) που θα πρέπει να έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι τελικώς θα καλύψουν τις νέες μειωμένες –λόγω των νέων οργανογραμμάτων– ανάγκες των υπουργείων σε προσωπικό.

×